Recensies van BBThree

BBThree heeft de afgelopen periode goede recenties gekregen, die we graag met u willen delen:

 

Oor

BBThree krijgt een mooie recensie in Oor


Funky Jazz & Soul

BBThree, AppetizerDe melodielijn in Jungle Brain leunt wel erg nadrukkelijk op Pick Up The Pieces van The Average White Band, al gaan we er blindelings vanuit dat dit een bewust citaat is. Johan de Haan is namelijk een uitstekend songschrijver, die het niet nodig heeft om bij derden leentjebuur te spelen. De toetsenist annex zanger van BB Three zweert bij een lekkere groove. Dat is bij de eerste tonen van binnenkomer Bad Backbone Boy evident. Kan ook niet anders met creatieve medeplichtigen als Jo Ddidderen (contrabas), Stefan Thormahlen (drums, percussie) en Gino Bombrini (percusie).... Voor de hele recensie (PDF, 229 KB).

naar boven

Maurice Kamps, voor de VPRO in 3 voor 12 Limburg

BBThree band2

Drie Michelinsterren voor
BBThree - "Appetizer"

BBThree verenigt op inventieve en toegankelijke manier jazz, blues en soul. De groep bestond ten tijde van hun gelijknamige eerste e.p. uit Johan de Haan (zang, orgel), Jo Didderen (contrabas) en Steffen Thormählen (drums). Door toevoeging van percussionist Gino Bombrini dekt de bandnaam de lading niet meer en barst BBThree, mede door de gastmuzikanten, ook muzikaal uit haar voegen.

'Appetizer' komt langzaam op smaak met 'Bad Backbone Boy', 'Shoot The Bunny' en de eigenzinnige Mose Allison en Horace Silver-covers 'Fool Killer' en 'Psychedelic Sally', maar daarna is het smullen geblazen.

De vlam slaat in de pan met het sensationele 'What You Wanna Spank Me For' met een hoofdrol voor drummer Thormählen. Zijn hink-stapsprongen (waarmee we Tom Waits als invloed kunnen afstrepen) doen je swingen op het verkeerde been, terwijl de Hammond aanvallen van de Haan je een gezicht laten trekken alsof je in een grapefruit bijt. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door de snaren van Didderen, die er ook nog een solo uitperst. De derde Michelinster wordt op basis van dit nummer al toegekend.

Prachtige souljazznummers als 'Rose Bohemian' met subliem, aan Sly & The Family Stone herinnerend koper en 'Do I Move You', worden afgewisseld met het soepel groovende 'Jungle Brain' en de ballad 'Between Today And Tommorow'. Het instrumentale tussendoortje 'Nachttisch' wacht op een release op vinylsingle op het Rabbi label van de Duitse Ron Jeremy look-a-like dj Soulrabbi.

BBThree schept torenhoge verwachtingen door dit album de titel 'Appetizer' mee te geven. Ik zet deze alvast in mijn jaarlijstje.

naar boven

MusicMaker

MusicMakerHelen Staats
voor MusicMaker

BBThree is in 2005 opgericht door Johan de Haan, een zanger die in Maastricht en verre omstreken al jaren bekend is als allround zanger/ toetsenist. Verwonderlijk vind die lokale roem niet als ik Appetizer opzet. Deze cd is vooral heerlijk door Johans geweldige stemgeluid. Zijn warme stem met veel inhoud en sterke articulatie zijn een genot voor het oor. De manier waarop hij zingt, beheerst is maar ook nonchalant, spreekt mij echt enorm aan. De heerlijke urban/ jazzy arrangementen gecombineerd met de hier en daar humoristische teksten en maffe woordspelingen maken het plaatje compleet. 'What You Wanna Spank Me For' is een heerlijk nummer voor mensen die gepijnigd worden in de liefde. De intensiteit waarmee Johan dit zingt bezorgt me kippenvel. BBThree omschrijft zichzelf als een hechte en échte band. De composities zijn af, klinken volwassen en beheerst. Ik hoor daarnaast vooral oprechtheid en hechtheid. Oprechtheid door de beheerstheid van de muziek, zonder opsmuk maar wel zeer muzikaal. Hechtheid vanwege het volwaardige karakter van de muziek: alles klopt zonder voorspelbaar te zijn. Dit is een schijfje om te chillen én om bij na te denken. De arrangementen brengen je tot rust, terwijl de teksten je aan het denken zijn. (Helen Staats)

naar boven

Popmagazine Heaven

 

BBThree, swingende Jazz en Funk

Ruud Heijer
voor Popmagazine Heaven

 Yes cats!

BBThree bouwde sinds 2005 in Limburg aan een stevige live-reputatie. Johan de Haan - zang/toetsen, Jo Didderen - contrabas/zang, Steffen Thormaehlen - drums en Gino Bombrini - percussie/zang spelen daar regelmatig hun natuurlijke mix van jazz, blues, soul en funk. Hun titelloze ep uit 2006 bevatte vijf songs, maar deze cd telt elf stukken. BBThree blijkt een hechte band, die aanstekelijk swingt in een mix van songs van De Haan en instrumentals van Didderen, Horace Silver en Mose Allison. De vier bewijzen goed te doseren. In de instrumentale stukken spelen ze als één uitbundige ritmesectie, maar in De Haans songs maken ze hun muziek daaraan sfeervol en expressief ondergeschikt. Die blijkt een jazzy timende, weemoedig-schorre zanger, hoorbaar thuis in het rond hem opgetrokken geluid. Pittige gastbijdragen van tenorist Peter Hermesdorf en trompettist Carlo Nardozza maken de jazzy sfeer compleet.

 

 naar boven

L1 Radio

BBThree besproken bij L1 radioHerman Poels
voor L1 radio

Met Appetizer heeft BBThree eindelijk een volwaardige plaat klaar en maken we kennis met de interne keuken van songwriter, toetsenist en zanger Johan de Haan. Als geen ander lukt het de frontman, die zo'n comfortabel stemgeluid heeft dat je het uit duizenden herkent, nummers te schrijven die liefhebbers van jazz en pop beroeren zonder goedkoop te zijn. Het viertal serveert elf miniatuurtjes die zelfs de meest noordelijke ijspegels ontdooien. Op een zonnige dag in het gras liggend,is dan ook de beste manier om deze ontstressende schijf te ondergaan. De plaat opent met het ongedwongen Bad Backbone Boy.

Vervolgens krijgen Mose Allison's Foolkiller en Horace Silver's Psychedelic Sally, waarin het blaaswerk de kaken swingend laat kauwen, een smaakvolle make-over. De gastbijdragen van Bart Oostindie(zang),Peter Hermesdorf(tenorsax) en Carlo Nardozza(trompet) zijn om de vingers bij af te likken. Acute floorfiller Nachtisch heeft met soppende baslijnen(Jo Didderen), swingende hammond-orgelslierten(Johan de Haan), pittige drums(Steffen Thormaehlen) en uitbundige percussie(Gino Bombrini) de juiste toeters en bellen in huis die radiomakers blij maken en contrasteert netjes met de minimaal ingekleurde ballad Between Today And Tomorrow dat zich ook in een smoezelige bar op zijn gemak voelt.

Ondanks de veelheid aan stijlen, leg het instrumentale Skip maar eens naast de loungeachtige vibes van Rose Bohemian of het lome Do I Move You, loopt er toch een rode draad door het album: BBThree meent het. Ook schromen de heren een overdrijving hier of een lichthumoristische toets daar niet, maar al bij al is dit een "ernstig" album. Enige song die teleurstelt is Shoot The Bunny dat te weinig om het lijf heeft dat kan tippen aan de primadeluxe kwaliteit die deze schijf verder kenmerkt.

Al moet ik toegeven dat een paar keer extra naar prijswinnaar What You Wanna Spank Me For(grote genade!) luisteren me zeer vergevingsgezind maakt, en ik het liefste BBThree in mijn armen zou willen sluiten als dank voor deze fijne Appetizer. Ik verheug me nu al op de main course.

naar boven